Mrkvový džus
Ingredience na mrkvový džus:
- čerstvá sladká mrkev, nejlépe karotka
- cukr
- kyselina citrónová
- pomerančová tresť
Omytou mrkev oškrábeme, opláchneme a pokrájíme na kousky. V kastrolu mrkev podlijeme malým množstvím vody a dusíme, až hodně změkne. Potom mrkev odvážíme a na 1 kg přidáme 250 g cukru, 2 – 3 lžičky kyseliny citrónové a rozmixujeme. Džus aromatizujeme pomerančovou trestí (na 1 kg přidáme asi 2 lžičky tresti), naplníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů (15 minut) při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice o obsahu 720 ml). Po ukončení sterilace sklenice s mrkvovým džusem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout. Před podáním mrkvový džus ředíme 1 : 1,5.
Tip při přípravě mrkvového džusu
Mrkvový džus můžeme také připravit bez sterilace v zavařovacím hrnci a to tak, že ho ohřejeme v kastrolu na 90 stupňů a při této teplotě jej udržujeme 5 minut. Potom hned džus naplníme do zavařovacích sklenic, okraje sklenic otřeme, rychle uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vyhladnout. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Mrkvový džus můžeme také připravit bez sterilace v zavařovacím hrnci a to tak, že ho ohřejeme v kastrolu na 90 stupňů a při této teplotě jej udržujeme 5 minut. Potom hned džus naplníme do zavařovacích sklenic, okraje sklenic otřeme, rychle uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vyhladnout. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Napsat komentář